Scroll Top

Zo maak je je android apparaat schoon: cache, geschiedenis, bestanden en meer…

Wanneer je een applicatie aan het downloaden bent uit de Play Store, kan een bericht zoals ‘onvoldoende opslagruimte’, vaak voor nog meer stress zorgen dan een trage telefoon. Als je besloot dit artikel te lezen, heb je waarschijnlijk een gebrek aan opslagruimte op je smartphone of misschien presteert je apparaat slechter dan je gewend bent. Maar je moet weten, als je op zoek bent naar software om je smartphone te verschonen, dat de meeste applicaties niet zullen leveren wat ze beloven. Bovendien, is de oplossing vaak in het Android besturingssysteem zelf te vinden.

Voor je informatie, dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van gebruikers en deskundigen. De oplossingen die hier aangegeven worden zijn geen eigen mening van sommige redactieleden, maar een opsomming van veel besproken gebruikerservaringen, gevonden op websites van social media.

Schoonmaken van buiten

Hoe maak je een Android apparaat veilig schoon

Onze redactieteam heeft veel geschreven over het schoonmaken van je smartphone vanbinnen (bestanden, cache, geheugen enzovoort), maar hoe zit het met de buitenkant? Ook als je geïnvesteerd hebt in een mooie hoes, een regelmatige schoonmaakbeurt zal je mobiele apparaat altijd goed doen. Helaas zijn water en reinigingsmiddelen geen beste oplossing voor elektronische componenten en misschien weet je niet precies hoe je je apparaat het beste eruit kan laten zien zonder het te beschadigen. Daarom hebben we een aantal tips verzameld die je kunnen helpen om je toestel veilig te reinigen.

Het scherm schoonmaken

Vuil en vlekken vallen vooral op als je naar het scherm kijkt en het is dus belangrijk dat je weet hoe het goed schoon kan worden gemaakt. De eerste stap moet een microvezeldoek zijn om het scherm schoon te vegen. Met een beetje geluk zit er een bij je smartphone inbegrepen.

 

Microvezeldoek

 

Microvezeldoekjes zijn prima om het scherm schoon te maken

Gewoon water is doeltreffender dan je zou denken, maar wees spaarzaam en gebruik gedistilleerd water dat geen schadelijke chemicaliën bevat (gebruik geen chemicaliën op je scherm, ze kunnen de coating beschadigen). Met het microvezeldoek, en een beetje water als je het nodig vindt, veeg het scherm in vaste, rechte lijnen.

Neem de tijd voor en doe telkens kleine oppervlaktes. Als je klaar bent, gebruik een droog gedeelte van je doek om eventueel restwater van het scherm te verwijderen. Als je water gebruikt, zet eerst je apparaat uit.

 

Android smartphone

Het scherm is het belangrijkste onderdeel van je smartphone

Er zijn ook mensen die Scotch plakband gebruiken om vuil en vingerafdrukken van het scherm te verwijderen, maar wij van de redactie vinden het microvezeldoek doeltreffender. Haal van die doekjes in huis en verwissel ze regelmatig om je apparaat efficiënt schoon te houden.

Body van smartphone schoonmaken

Om de body van je mobieltje schoon te maken, kun je wattenstaafjes gebruiken dat je eerst in een verwaterde alcoholoplossing dempt. Hiermee kun je stof en andere droge vuiltjes verwijderen die eraan vastzitten. Maar hou het vocht tot een minimum. Perslucht uit een blik zal ook goed werken. Gebruik geen huishoudelijke schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen omdat ze vlekken kunnen veroorzaken en ook je apparaat beschadigen.

Het puntje van een paperclip of van een tandestoker is handig om viezigheid uit de luidsprekersgaten te verwijderen. Dit vergt geduld en kan tijdrovend zijn.

 

wattenstaaf

Gebruik wattenstaafjes voor de body van je smartphone

Inwrijven met alcohol of een 50/50 mengsel van water en witte azijn zullen ook de behuizing van he apparaat grondig schoon krijgen. Heb je te maken met metalen delen of een metalen achterkant hou het gewoon bij water (als je niet zeker bent, vraag het aan de fabrikant).

Verschillende methoden vragen om verschillende technieken

Hoe je de telefoonhoes het beste schoonmaakt hangt af van de gebruikte materialen. Is het van plastic dan kan je relatief agressief zijn, zeker als je telefoon waterdicht is. Is je hoes van leer, gebruik dan een specifieke leerreiniger.

Onderhoudstips

Een aantal dagelijkse onderhoudstips, naast het werkelijke reinigingsproces, zullen zorgen dat je smartphone en/of tablet gezond blijven. Het lijkt veel op de beurten die je je auto regelmatig laat geven zodat ze fijn blijft rijden.

Hou je telefoon op de juiste temperatuur, vooral tijdens het laden

De juiste temperatuur is belangrijk. Lees de documentatie die bij je smartphone hoort en noteer de aangegeven hoogste en laagste temperatuur. Laat je apparaat niet achter waar deze waarden niet gerespecteerd worden (op een koude vensterbank, bij voorbeeld, of in de hete auto in de zon). Je loopt het gevaar je toestel te beschadigen.

Hoesjes en schermbeschermers zijn natuurlijk een goede manier om je smartphone te beschermen. Voor de aankoop, controleer toch beoordelingen, recensies en compatibiliteit. En het is een goed idee om je telefoon uit zijn hoes te halen als je hem oplaadt om te voorkomen dat ie te warm wordt.

 

hoes voor android telefoon

Investeer in een geschikt hoesje

Hou je telefoon goed vast als je boven een plas met water of een natte plek bent en was je handen goed als je voedsel hebt voorbereid, in de tuin gewerkt of andere karweitjes gedaan waardoor vuil of kiemen in contact kunnen komen met je toestel.

Je telefoon opschonen met Android doe je zo

Gebruik DiskUsage om problemen te identificeren

De applicatie DiskUsage is uniek en persoonlijk voor elk gebruiker. Als je je smartphone vanbinnen wilt schoonmaken, moet je eerst weten welke bestanden of functies het meest van de opslagruimte gebruiken. DiskUsage zal je alle informatie geven over het geheugengebruik van je smartphone of tablet. Dit maakt het makkelijk om te zien welke mappen en bestanden meer geheugen gebruiken op je apparaat.

 

diskusage app

DiskUsage kan je helpen identificeren welke bestanden veel ruimte gebruiken op je telefoon.

Zodra je een scan hebt uitgevoerd, zal je de grootte van elke applicatie kunnen zien, cache inbegrepen en ook hoeveel gesproken bestanden je hebt opgeslagen. DiskUsage geeft een grafische weergave van de grootte van je bestanden en laat je kiezen welke je wilt verwijderen.

Android cache van een applicatie handmatig verwijderen

De meeste gebruikers die we hebben gesproken wissen handmatig de Android caches van hun applicaties en verwijderen ook regelmatig afbeeldingen en video’s die ze via WhatsApp hebben ontvangen.

Door dit te doen, leer je je apparaat en zijn functies beter kennen. Er zijn ook preventieve maatregelen die je kan nemen, zoals de automatische download blokkeren van beelden en filmpjes op messaging apps (berichten applicaties).

Veel van de schoonmaak tools beloven en verbetering van het geheugen en de prestaties van het apparaat. Dit kan wel, maar is puur te wijten aan de opgeruimde caches van de applicaties. De cache is in feite een opslagplaats waar veelgebruikte data en processen worden bewaard om toegang tot die gegevens zo snel mogelijk te maken. Dit bespaart uiteindelijk tijd en voorkomt onnodig gebruik van je hardware (telefoon of tablet). Wanneer je telefoon begint traag te reageren of wanneer het geheugen vol is, lijkt het wissen van de cache een goede optie dus.

Ons advies is om, bij gelegenheid, de cache preventief te verschonen. Als je dit doet, doe het uit de lijst van applicaties met de meeste data. Je gaat als volgt te werk:

  • Ga naar de Settings (instellingen) menu
  • Klik op Apps
  • Vind de tab All (Alle)
  • Kies een app die veel ruimte gebruikt
  • Klik op Clear Cache (Verwijder cache). Indien je apparaat Android 6.0 Marshmallow draait, dan moet je eerst op Storage (Opslag) klikken en daarna op Clear Cache (Verwijder cache).

 

Dit werkt voor een applicatie tegelijk. Om de cache van alle applicaties in een keer te wissen, moet je het volgende doen:

 

  • Ga naar Settings (instellingen)
  • Klik op Storage (opslag) > Cache Data of Saved Data (opgeslagen data)
  • Op het scherm wordt je gevraagd of alle cache verwijderd moet. Bevestig en save (bewaar) om de cache te wissen.

 

Reset je smartphone naar fabrieksinstellingen

Door je telefoon te herstellen naar fabrieksinstellingen, zet je het apparaat eigenlijk terug naar nul en alle instellingen worden gereset en worden weer precies dezelfde zoals ze waren de dag dat je de smartphone uit zijn doos haalde. Je zal alleen terugvinden datgene die standaard bij het Android-systeem hoort, dus geen extra applicaties, contacten, foto’s, enzovoort.

Mocht je het oorspronkelijke systeem naar een nieuwere versie hebben bijgewerkt, zal de laatste versie worden behouden. Voor de duidelijkheid, als je apparaat draaide op Lollipop en je hebt het systeem naar Marshmallow bijgewerkt, na het herstel zal je telefoon Marshmallow blijven draaien.

Deze functie is vooral handig voor mensen die, op hun apparaat, verschillende ROM’s (read-only memory) willen installeren, maar is ook heel goed voor mensen die een oude smartphone hebben. Door dit te doen, krijgt het toestel nieuw fris leven ingeblazen. We adviseren dit te doen vooral als je apparaat ouder dan een jaar is en nooit werd geformatteerd. Vanzelfsprekend is het zeer verstandig om, voordat je de telefoon gaat resetten, een backup (reservekopie) te maken van je gegevens.

De meest gangbare manier om je telefoon naar fabrieksinstellingen te resetten is als volgt:

  • Ga naar Settings (instellingen)
  • Klik op Backup and Reset (maak een kopie en herstel)
  • Kies Factory Data Reset (herstel naar fabrieksinstellingen)
  • Reset phone (herstel telefoon)
  • Mogelijk wordt je gevraagd om je Pin in te voeren
  • Klik op Reset phone (herstel telefoon) of Erase Everything (Wis alles)
  • Restart (Herstart)

 

 

Android terug zetten in fabrieks instellingen

Je telefoon resetten naar fabrieksinstellingen zal al je gegevens wissen

SD Maid, schoonmaaktool voor het systeem

Een van de applicaties die het meest werd genoemd door gebruikers is SD Maid. Deze applicatie werkt zoals een interne gereedschapskist waarmee je applicaties en bestanden kan vinden die niet meer op je smartphone zijn geïnstalleerd. Het laat je ook bekende bestandstypes en locaties vinden die normaal veilig kunnen worden gewist en, bovendien, ook dubbele bestanden verwijderen.

De interface van deze applicatie is goed ontworpen en zeer intuïtief en werkt evengoed met root acces (root-toegang) als zonder. Om geheugenruimte vrij te maken, kun je het meest verwijderen als je als admin (beheerder) toegang hebt tot je apparaat.

SD Maid levert wat het belooft, maar biedt meer opties aan gebruikers met root-toegang

Er is ook een PRO versie van deze applicatie en die kost € 3,25. We adviseren de PRO versie alleen aan gebruikers die de root-toegang hebben van hun smartphone, omdat de meeste functies een root-toegang nodig hebben. Een tijdje terug hebben we een gesprek gehad met de ontwikkelaar van SD Maid en we zijn overtuigd dat de applicatie alles kan leveren wat in advertenties wordt beloofd. Ze maken absoluut geen beloftes die ze niet kunnen waarmaken.

SD Maid is een solide optie indien je het handmatig schoonmaken van je apparaat een beetje te veel werk vindt.

CCleaner geeft je de controle over je Android geschiedenis

Ccleaner heeft de meeste stemmen gekregen van de ondervraagde gebruikers, maar dat was wel te verwachten gezien het een zeer populair computerdienst is. Eenvoudig en doeltreffend, verwijdert deze applicatie alle nutteloze, verouderde of tijdelijke gegevens. Ok de google zoekgeschiedenis wissen in android is geen probleem. Toch, moet ze met mate worden gebruikt.

Deze applicatie is aantrekkelijk voor pc en smartphone gebruikers omdat apparaten kan analyseren. Ze scant de cache, de browsergeschiedenis, de geschiedenis van ontvangen oproepen, alle bestanden en verschillende opslagplaatsen van het systeem. Daarna, zal ze de gebruiker adviseren over wat gewist zou moeten worden.

Bovendien, geeft ze een lijst van alle applicaties die veel geheugen verbruiken in de cache en geeft de gebruiker de mogelijkheid de tijdelijke data te verwijderen of niet. Android cookies verwijderen met Ccleaner en de Android geschiedenis wissen is geen probleem.

 

CCleaner is een zeer populair tablet / telefoon schoonmaaktool voor Android

Zoals het geval was bij SD Maid, ook hier is de interface simpel en intuïtief.

Anders dan Clean Master, zijn concurrent, die belooft je smartphone sneller te maken, forceert CCleaner zijn gebruikers niet tot het stoppen van processen. Dit is wel een optie, maar de finale beslissing is aan de gebruiker. In feite, is deze functie niets meer dan een tijdelijke oplossing gezien dat, om een applicatie sneller te maken, je de andere sluit. En dit is ook tijdrovend want als je de andere applicaties weer wilt gebruiken, zal je ze opnieuw moeten openen. Uit onze Android cleaner test is gebleken dat de beste cleaner voor android Ccleaner is.

Conclusie

Een fout dat je niet moet maken is geloven dat je smartphone, nadat je een schoonmaaktool hebt gebruikt, 50 à 70 procent betere prestaties zal leveren. Helaas, maar het is niet waar. Voor de publicatie van dit artikel zochten we binnen onze gemeenschap van Android-gebruikers naar de beste manier om overtollige gegevens te verwijderen uit het besturingssysteem. Tot onze verbazing moesten we constateren dat de meeste gebruikers hun apparaten eerder handmatig verschonen dan dat ze een applicatie voor gebruiken.

Toch, wanneer je niet graag al het werk zelf doet, moet je, op het moment dat je een applicatie kiest om ongewenste bestanden, die te veel ruimte in beslag nemen, uit je apparaat te verwijderen, niet vergeten te kijken naar applicaties die niet enkel een optimalisatieknop bieden, maar vooral goede informatie over je opties.

Heb je een wat oudere telefoon waarvan je nog niet wilt scheiden, probeer dan root-toegang te krijgen tot het systeem want de functies van schoonmaaktools zijn veel beter met root-toegang. Profiteer ook van nieuwe functies zoals Google Drive of Dropbox, ze kunnen zich zeer handig bewijzen. Je kan ook kostbare ruimte besparen als je een externe opslagruimte kan gebruiken zoals bijvoorbeeld een microSD kaart.

Installeer de beste schoonmaak app android : Ccleaner!

Ten slotte hou je smartphone altijd up-to-date en verwijder applicaties die je niet gebruikt. Je kan ze later, mocht je ze weer nodig hebben, nog altijd downloaden van de Play Store en opnieuw installeren.